Miejska Biblioteka
Publiczna


w Płońsku

PODGLĄD REKORDU W FORMACIE MARC21

KATALOG KSIĘGOZBIORU WYPOżYCZALNI DLA DOROSłYCH

Przeszukiwanie katalogu po indeksie: 

Wyświetlonych zostanie max na stronie: 

opisów

               


Wojenne siostry
LDR
03270cam|a2200481|i|4500
001
n 20200901103438001402
003
_ _
MATEO_Group
005
20200901112252.0
008
200901s2019||||pl|a|||g||||||000|0bpol|c
020
_ _
a 9788324059072
035
_ _
a MD..20200901103438001402.
040
_ _
a WAR_BEM c WAR_BEM d DG d PLN_PLM
045
2 _
b d1939 b d1945
046
_ _
k 2019
100
1 _
a Puścikowska, Agata d (1979- ). e Autor 1 n 2011073408
245
1 0
a Wojenne siostry / c Agata Puścikowska.
260
_ _
a Kraków : b Wydawnictwo Znak - Społeczny Instytut Wydawniczy Znak, c 2019.
960
_ _
b Znak
300
_ _
a 286 stron : b ilustracje ; c 24 cm.
336
_ _
a Tekst b txt 2 rdacontent
337
_ _
a Bez urządzenia pośredniczącego b n 2 rdamedia
338
_ _
a Wolumin b nc 2 rdacarrier
380
_ _
a Książki
380
_ _
a Literatura faktu, eseje, publicystyka
388
1 _
a 2001-
504
_ _
a Bibliografia.
648
_ 7
a 1901-2000 2 DBN
648
_ 7
a 1939-1945 2 DBN
650
_ 7
a II wojna światowa (1939-1945) 2 DBN
650
_ 7
a Okupacja niemiecka Polski (1939-1945) 2 DBN
650
_ 7
a Okupacja sowiecka Polski (1939-1941) 2 DBN
650
_ 7
a Ruch oporu 2 DBN
650
_ 7
a Zakony żeńskie 2 DBN
650
_ 7
a Zakonnice 2 DBN
651
_ 7
a Polska 2 DBN
655
_ 7
a Biografia 2 DBN
710
2 _
a Społeczny Instytut Wydawniczy Znak. 4 pbl e Wydawca 1 n 99071638
920
_ _
a 978-83-240-5907-2
970
_ _
a Siostry wiedziały, że pijani sowieccy żołnierze nie odpuszczą. Zdecydowały, że czas uciekać. Siostra Adelgund już miała do nich dołączyć, gdy usłyszała krzyki przerażonych dziewcząt. Żołdacy zagonili cztery nastolatki do piwnicy. Adelgund nie mogła zostawić dziewcząt na pewną śmierć. Stanęła wich obronie. Dziewczętom udało się uciec. Adelgund znaleziono zgwałconą i bestialsko zamordowaną. Siostra Izabela, w czasie wojny działająca w konspiracji, wyjeżdża z wiej- skiego domu zgromadzenia i ślad po niej ginie. Nikt nie wie, co się z nią dzieje. Potem okazuje się, że aresztowało ją UB. Przeszła potworne śledztwo. Nie złamali jej. Wyszła po ośmiu latach. Parę miesięcy później zmarła. Siostra Damascena, gdy Sowieci grabili jej ukochany kościół, rzuciła się na żołdaków z gołymi rękami. A gdy Niemcy zaminowali tę samą świątynię, wykazała się sprytem i udało się jej przeciąć kable ładunków. Po wojnie pracowała w ciszy i bez rozgłosu. O jej bohaterstwie nie wiedziały nawet współsiostry z klasztoru. Agata Puścikowska opisuje historie niezwykłych kobiet. Historie sióstr, które nie chowały się przed wojną i okupacją w zakonach, ale niosły pomoc wszystkim, którzy tego potrzebowali. Pomagały ukrywać się partyzantom i Żydom, dostarczały żywność, oddawały własne życie za innych, czasem chwytały nawet za broń. Również po wojnie niektóre z nich walczyły z komunistami. O ich bohaterstwie do dziś mówi się niewiele. Stanowczo za mało!
980
_ _
a 94(438).082
980
_ _
a 272-788/-789
980
_ _
a 929-052(438)"19"